Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autore, člověk bez VŠ vzdělání není automaticky zabedněnec bez znalostí a vlastních názorů ,jak si myslíte.

0 0
možnosti
Foto

To jsem taky nenapsal.

0 0
možnosti

Počet absolventů vysokých škol u nás klesá způsobem, který odpovídá demografické křivce. Rozhodně nejde o nižší zájem středoškoláků o další studium. Je jen prostě míň potenciálních zájemců.

Zájem o tituly přetrvává od roku 89. Do té doby udržoval režim procento vysokoškolsky vzdělaných na 8 až 9%, když v okolních západních zemích to bylo mezi 25 a 30%. Takže od roku 1990 byl vysokoškolský titul vstupenkou k vysokým funkcím ve státním i soukromém sektoru a tomu odpovídajícím vysokým příjmům.

Dnes po určité inflaci vysokoškolského vzdělání je možné být vysokoškolsky vzdělaný a nezaměstnaný současně. Přitom nejde o to, že by se jednalo o vystudování historie puntíku v dějinách odívání a podobných oborů.

Nemyslím si, že společnost pohrdá elitami.

Pohrdá pseudoelitami - to ano - tedy těmi, kteří se do role elity národa sami pasují, starostem občanů nerozumí, mluví jiným jazykem a vnucují jim různá lidskoprávní genderová a další odtažitá témata, která ty, kdo někdy neví z čeho zaplatí činži, nudí.

Pro stát je současné vysoké procento vysokoškolsky vzdělaných pozitivní skutečnost.

Proč platit podporu v nezaměstnanosti středoškolákům? Vyženeme všechny, kdo umějí aspoň trojčlenku, na vysoké školy. A když pak budou nezaměstnaní, řekneme, že je škola špatně připravila pro praxi a můžeme si - my politici - jít zase lehnout.

Že se požadavky praxe umí tak rychle měnit, že na to nikdo - ani vysoké školy - nemohu dokázat stejně rychle reagovat, namítne málokdo.

2 0
možnosti
Foto

Titul je také vstupenka do státního sektoru pro učitele, a ti berou plat podprůměrný, to ale víme.

Ten, kdo je považován za elitu, bude téměř vždy mít rozhled v rámci určitého oboru, proto bude část populace nudit, resp. nebude je zajímat. To ale neznamená, že tím člověkem je potřeba pohrdat. Dnes má spousta lidí pocit, že všemu rozumí, na vše mají svůj názor (viz např. post-truth) a nerespektují, že názor všech není na stejné úrovni. Prostě není.

Ano, požadavky praxe se mění tak rychle, že chtít po vysoké škole, aby připravila jedince do praxe, je téměř nemožné. Ale ona ta funkce VŠ je právě někde trochu jinde.

0 0
možnosti
Foto

K14a25r24e88l 54C46a25c50h

14. 8. 2018 17:41

Dnes ráno na obdobné téma krásně hovořil, na ČR 2 v pořadu "Jak to vidí" , současný rektor UK Tomáš Zima. Kéž by ho poslouchalo co nejvíce lidí a hlavně politiků, kteří jsou zodpovědní za legislativu tohoto státu i v oblasti školství a požadavků na stupeň vzdělání ve státní správě.

1 0
možnosti

J40o76s70e76f 80N86i12k74l

14. 8. 2018 17:08

...ani titul, ani vysokoškolské diplomy neříkají nic o tom jaký to je člověk a co vlastně umí...

1 0
možnosti
Foto

To jsem taky nikde nenapsal.

0 0
možnosti

Já jsem na vysoké nikdy to, co tu uvádíte, nepoznal. Asi proto jsem nedostudoval. Zřejmě jsem specifický případ, ale já nikdy nebyl sociální osobnost a prostě jsem se s lidmi neuměl bavit.

0 0
možnosti
Foto

Může se stát, každá to má nastaveno jinak.

0 0
možnosti

On ten malir pokoju, az mu bude 50, bude mit moznost se dat na jiny obor, kdyz uz kvuli bolavym zadum nebude moci malovat. I kdyz, ono taky zalezi na tom, co za obor vystudoval...

1 0
možnosti

Nevim zda absolventu, ale vzdelanych lidi neni nikdy dost.

To pysneni se ruznymi nesmyslnymi tituly je podle mne pozustatek jeste z monarchie. Jinde ve svete se moc nepestuje.

Vsiml jste si nekdy uz ze by se clenove a predsedove spravnich rad mezinarodnich koncrnu nejakymi pysnili?

1 0
možnosti
Foto

Je to pravda, v tom je ten paradox. Lidé na tituly slyší, zároveň ale odmítají někoho s vetším rozhledem a erudovaného v tématu vnímat jako vzor.

0 0
možnosti

Já pracoval ve společnosti, kde,vedení bylo většinou tzv. Bez titulů a tito pánové chtěli kolem sebe nutně každého s titulem. Asi nějaký mindrák bo co.

Tedy se brali lidi bez znalostí, bez praxe, hlavní byl titul. Každý si dokáže představit jak to muselo vypadat...

Dle meho názoru "vysoká" není patent na rozum. Znám až moc lidí s titulem, kteří dělají práci, kterou dá i "středoškolák".

0 0
možnosti
Foto

Vždyť to píšu: obsese tituly (zbytečná), zároveň pohrdání elitami (ne každý absolvent VŠ je elita).

Taky mi nejde o to, co zvládne vysokoškolák, co středoškolák, to bych neřešil. pro mě je důležitý čas strávený na vysoké škole. A taky nelze paušalizovat.

0 0
možnosti

Vy jste absolvoval VŠ? Pak nechápu (nebo vlastně chápu) jak můžete uvést vztah více vysokoškoláků = méně zabedněnců. Žádná škola zabedněnost neodstraní. A většina současných škol se o to ani nesnaží.

3 1
možnosti
Foto

Ano.

A já myslím, že v mnoha případech odstraní a taky si myslím, že se školy snaží.

Každý holt máme jinou zkušenost.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS